
Kroppen och hjärnan
Det finns överväldigande vetenskapliga bevis för att kroppslig aktivitet är bra för att bekämpa smärta – ffa långvarig sådan! Trots att man oftast får mer ont i början av en aktivitetshöjning så är det långsiktigt alltså bättre ur smärtsynpunkt. Ibland brukar det liknas vid en osmörjd dörr som gnisslar när den öppnas, eller en gammal bil som inte fungerar speciellt perfekt i början den körs efter lång tids vila.
Varför skulle det vara viktigt att få igång hjärnan då (även om det låter ganska självklart)?
Hjärnan är vår kommandocentral. Den bestämmer över resten av kroppen. Problemet är att vi har utvecklats så snabbt under den senaste tiden, att hjärnan inte riktigt har hängt med.
För länge sedan var smärta verkligen i första hand en signal som kunde rädda livet på oss. Och det var viktigt att vi överlevde för att fortsätta föra mänskligheten framåt, där vi sprang på stäppen för hundra tusen år sedan.
Nu är smärta inte riktigt fullt så farlig, för vi blir oftast inte attackerade av vilda djur, och vi kan ta oss till en vårdcentral om vi får problem på något sätt.
Men hjärnans primitiva delar betraktar fortfarande smärta som något ytterst viktigt. Vilket innebär att den så länge den kan (innan du tex läst boken eller gått en smärtrehabilitering), fortsätter prioritera smärtan. Den ska alltid fram, och den ska skydda dig.
Hur tror hjärnan att den ska skydda dig då? Jo, genom att visa dig hur du ska få mindre smärta. Och hur får du det? Genom att röra dig mindre. Så hjärnan kommer att på ett så övertygande sätt som möjligt, visa dig att det är bättre att vila än att röra på dig.
Men hjärnan kan luras. Därför har jag lagt till optiska illusioner “på skoj” på denna sida, för att du ska förstå att fastän du “vet” vad som är rätt, så luras hjärnan.
Här måste du ta kontrollen över hjärnan, och programmera om den. Vi vet utan tvivel (forskningen har visat det om och om igen) att fysisk och mental aktivitet är bra för smärtlindring, långsiktigt.
Därför behöver du hålla igång både hjärnan och kroppen.
